hemma.
Känns så konstigt att vara hemma igen, allt är verkligen exakt exakt likadant som när jag åkte. Sedan är det lite deppigt att vädret är så himla dåligt jämfört med California såklart. Längtar verkligen efter våren. Känns också väldigt konstigt att höra människor prata svenska runtom sig, att kunna prata svenska med folk i affärer osv. Har även en känsla av att allt är så himla litet! Att gå in i mitt rum kändes som att gå in i ett dockskåp typ. Allt är så litet och lågt jämfört med USA på något sätt.
MEN allt är inte negativt med att komma hem såklart, det känns bara väldigt tomt och konstigt för tillfället. Saknar Cali en massa, men ångrar samtidigt inte att jag inte förlängde. Det är så kul att vara hemma igen, träffa familj och vänner, kunna gå ut hur jag vill, kunna bo i mitt eget hus och inte behöva ta hänsyn till en värdfamilj. Känns som att man kan vara sig själv på ett annat sätt.
Ska försöka fortsätta skriva här i några veckor till (om än sporadiskt), för jag vet själv att jag saknat en au pair-blogg som berättar om hur det är EFTER man har kommit hem. Finns ju även på instagram, där heter jag malinedin. Just nu ska jag sova dock, har faktiskt lyckats slippa jetlag över huvud taget. Vet inte riktigt hur det blev så, men skönt är det i alla fall!
bye bye cali.
ska bli 22 grader här i los altos på fredag, och 1 grad i stockholm. behöver väl inte säga var jag helst hade befunnit mig då.
Annars känns det helt sjukt att det hela verkligen är ÖVER nu, att jag ska hem. Kan knappt förstå. Har varit rätt deppig de senaste dagarna och nästan ångrat att jag inte förlängde, speciellt nu när mina värdbarn varit huuur gulliga som helst eftersom de vet att jag snart ska åka. Vill inte ens tänka på hur det kommer bli att säga hejdå imorgon bitti, började nästan grina när jag skulle säga godnatt till dem nu ikväll. Fy, så himla hemskt med avsked.
fråga.
Är verkligen jättesugen på att åka iväg som au pair efter gymnasiet till USA. Har bara några frågor som jag hoppas du kan svara på lite snabbt.
1. Kräver föräldrarna mycket? När man kollar på bloggar så verkar de ju inte direkt så, men de är ju ändå ett jobb.
2. Hur kändes det i början?
3. Rekommenderar du att man ska åka iväg på ett sånt här äventyr?
Kram!
1. Jag förstår inte riktigt vad du menar med "kräver", men om du menar rent jobbmässigt så är svaret att det är extremt olika från familj till familj. Man får som au pair jobba max 45 timmar per vecka, och många jag känner jobbar så mycket, eller till och med ännu mer. Det skulle jag absolut säga är krävande, för att vara med barn så många timmar varje vecka är verkligen påfrestande. Jag jobbar exempelvis bara cirka 25 timmar varje vecka om barnen går i skolan, vilket antagligen inte alls är lika ansträngande. Arbetsuppgifterna varierar ju också från familj till familj såklart, men generellt sett så får du bara göra saker som har med barnen att göra. Alltså får inte dina värdföräldrar tvinga dig att städa hela huset, exempelvis (men, såklart finns det vissa värdfamiljer som försöker få sina au pairer att göra saker som är utanför dessa regler också.) Dock vill jag poängtera att vara au pair verkligen är ett jobb, och inte lätt på något sätt. Visst kan det verka lyxigt att bara jobba 25 timmar i veckan (och det är det på många sätt också), men de 25 timmarna kan också vara väldigt tuffa. Man måste vara inställd på att man åker till USA för att jobba, annars kan det nog bli rätt svårt. Fråga gärna igen om jag missförstod din fråga!
2. För att vara helt ärlig kommer jag inte ihåg hur det kändes precis i början. Var lite nervöst såklart, och sen kommer jag ihåg att det var jobbigt innan man kom in i alla rutiner, visste alla regler, hittade i området och så. Men det lär man sig fort! I början kan det också vara svårt för värdbarnen att anpassa sig till och acceptera att de har en ny au pair, vilket exempelvis var fallet med mina värdbarn. Sedan var det självklart även väldigt spännande att äntligen vara här i USA, träffa en massa nya människor och se en massa nya platser.
3. JA, det gör jag till 100%. Även om det inte alltid varit lätt är jag så himla glad att jag åkte hit! Man växer och lär sig så otroligt mycket under tiden man är här, och utvecklas verkligen som person även om man inte hinner märka det. Sen får man se och göra så himla mycket här som man aldrig fått chansen att göra om man stannat i Sverige. Där hemma finns ju allt kvar liksom. Har även träffat en massa fina vänner här från olika delar av Sverige och världen som jag förhoppningsvis kommer ha kvar länge, länge, sådant är ju också himla kul :)
goodbye dinner.
Imorgon ska jag in till San Francisco för sista gången (för den här gången) tillsammans med Frida och säga hejdå. Sedan är det bara packa packa packa som gäller.
25 things I don't like about america.
- Att den mesta maten har en ingredienslista som en bok. En lång, kemikaliefylld bok. Ofta innehållande ämnen som är förbjudna i Sverige.
- Att kollektivtrafiken inte fungerar över huvud taget.
- Att man inte kan ta en vanlig promenad utan att folk stirrar på en som att man var en yxmördare som rymt från rättspsyk ("but... WHERE are you walking?")
- Att det inte finns gatlyktor någonstans.
- Amerikansk patriotism (speciellt när det handlar om krig, äckligt.)
- Att alla uteställen stänger 2.
- Att alla ska börja prata med en var man än är. Ibland saknar jag Sverige där alla sitter tysta och blänger på varandra istället. Lugn och ro liksom.
- Att det inte finns något lösgodis, och dessutom endast finns världens minsta sortiment av annat godis. Man kunde ju önska mer av världens fetaste land.
- Superkonservativa värderingar.
- Att taxen läggs till i kassan, så allt blir alltid mycket dyrare än man tänkt sig från början.
- Att barn i allmänhet är otroligt mycket mer ouppfostrade och uppkäftiga än i Sverige.
- Att allt kranvatten är fullt av klor och smakar badhus.
- Hemmafruar.
- Att vägarna är så otroligt dåliga med massa hål och knölar överallt.
- Att allt är byggt för pygméer. Exempelvis min dusch som jag måste huka mig för att kunna använda, och min säng där fötterna i princip sticker utanför (vilket även har varit fallet med de flesta hotellsängar jag sovit i här. SÅ lång är jag ändå inte.)
- Att folk inte äter med kniv och gaffel. Allt som kan ätas med händerna äts med händerna. Kniv används överhuvud taget inte, undantaget till kött och smör.
- Att man som vanlig amerikan måste jobba så sjukt mycket, och dessutom bara har cirka en veckas semester per år. Vi Au Pairer har det bra som har två veckor (och det är ändå sjukt lite tycker jag.)
- Svindyr sjukvård och svindyr utbildning.
- Att servitörer på restauranger alltid tar bort tallriken så fort man lägger ner besticken för en sekund, och dessutom kommer med notan innan man ens hunnit äta hälften av sin mat.
- Imperial Measuring System. Och Fahrenheit för den delen också. Helt ologiskt och totalt onödigt.
- Att all mat är "fat free" och "light" och att amerikanarna faktiskt seriöst fortfarande tror att det är det nyttigaste att äta.
- Door knobs. Omöjliga att öppna när man bär på saker, och fastnar dessutom alltid. Kan man inte bara ha ett vanligt dörrhandtag?
- Att man reglerar vattentemperaturen och vattentrycket i duschen med samma spak. Det som finns att välja på är alltså svinvarmt och högt tryck, eller lite halvt rinndroppande och iskallt. SJUKT irriterande. Ska tillägga att de flesta duschar här är omöjliga att förstå sig på utan instruktioner.
- Galet överbeskyddande föräldrar.
- Att folk ALDRIG är i tid. Säger man att man ska ses 10 kan man lika gärna komma en halvtimme sent, med noll ursäkter dessutom. Irriterar mig typ mer än allt annat på listan sammanlagt.
1 week to go.
fråga.
Hej!
Är som bäst i matchningsprocessen. Har som bäst haft kontakt med en helt underbar familj på Long Island. Mamman och pappan var helt otroligt härliga. De kommer få en bebis i april och hade en kille på 12 år. Killens ålder gjorde mig lite osäker i och med att han skulle bli tonåring under mitt år hos dem. Valde att tacka nej till famlijen vilket verkligen krossade mig. Då mamman svarade på mitt mejl med så fina ord började jag gråta. Känns jätte jobbigt att vara i denhär situationen. I ena minuten känns det som att det finns bättre famlijer där ute men sen anda minuten känns det som om jag gjort ett stort misstag. Mamman sade att jag skulle ta kontakt genast ifall jag ändrar mig. Vilket gör beslutet destu svårare. Hoppas du kan hjälpa mig med några synpunkter på saken. Skulle verkligen uppskatta ett svar...
Att vara i matchningsprocessen är verkligen supersvårt, och jag kommer själv ihåg att jag hatade känslan av att aldrig riktigt veta om jag tagit rätt beslut eller inte. Kände du att det här inte var rätt familj för dig så lovar jag att det kommer komma fler familjer du fastnar för, även om det kanske inte känns så just nu. Det är viktigt att följa sin magkänsla, och sa din nej tog du förmodligen rätt beslut. Du får ju tänka på att den mesta tiden av ditt år i USA kommer tillbringas tillsammans med dina värdbarn, och därför är det viktigt att du åker till en familj med barn i åldrar du känner dig bekväm med. Jag tackade också nej till en familj med supergulliga värdföräldrar (Seattlefamiljen) bara för att jag kände att det var för mycket runt omkring som inte "stämde" (att jag skulle bo isolerat, ha väldigt oregelbundna arbetstider, inte alltid ha tillgång till bil), och jag har aldrig sedan jag kom hit ångrat att jag gjorde det. Tror att man får försöka se förbi hur härliga föräldrarna verkar ibland, och tänka på alla omständigheter, och om de kommer bidra till att man får ett bra år eller inte.
Dock ska jag tillägga att även jag var osäker på om jag verkligen ville ta hand om äldre barn innan jag kom hit, men nu när jag väl är här måste jag nog ändå säga att jag faktiskt är närmare mitt stora värdbarn (som fyller 10 om några veckor) än mitt lilla. Det kan självklart vara svårt med äldre barn, speciellt när de blir tonåringar, men man kan även prata med dem och ha kul med dem på ett annat sätt än med små barn, vilket jag verkligen uppskattat. Har en kompis som hade ett värdbarn som var 14 år, och de hade en jättebra relation och var nästan som syskon. Hur som helst tror jag att du helt enkelt får tänka igenom om fördelarna med familjen väger upp nackdelarna med att ha ett så pass gammalt värdbarn.
Vet inte om det här blev ett så jättebra svar, men det är svårt att ge råd om att välja familjer. Det är ju trots allt bara du som kan känna om det är en bra match för just dig :) Kommentera eller maila gärna igen om det var något jag missade, och lycka till!
hejdå-presenter.
Har smudgat ut barnens ansikten och namn då mina värdföräldrar inte vill ha bilder på dem på internet, därför ser det lite konstigt ut.
Nu är det en vecka tills jag åker hem, HELT galet. Pendlar mellan att vilja åka NU (= när barnen är jobbiga/jag blir sjukt trött på att bo i någon annans hus och följa någon annans regler) och vilja stanna mycket längre (= när barnen är snälla/när jag är ledig och gör en massa kul). Men biljetten är bokad och den nya au pairen snart på väg hit, så har inte så stort val. Nästa vecka är jag hemma.
superbowl XLVII.
I söndags var det Superbowl, vilket är den stora finalen på årets football-säsong. Hade egentligen planerat att skippa att kolla på den, men fick lite ändrade planer. Mötte hur som helst upp Frida vid på förmiddagen för kaffemys och salladslunch i San Carlos downtown, och vid halv tre-tiden åkte vi hem till Hanna där även Therese, Sara, Natasha och Annie var. De hade fixat i ordning en massa, massa snacks och junkfood som vi började äta när matchen började vid tre, och slutade äta när matchen slutade cirka fem timmar senare (nej, fattar inte heller varför alla amerikanska sporter ska vara så extremt utdragna.) Mådde sjukt illa efteråt, men gott var det. Själva matchen var faktiskt roligare att titta på än jag trott att det skulle vara, speciellt eftersom San Francisco 49:ers var med och spelade för första gången på typ 20 år. Football är ju rätt segt i sig, men stämningen, ett strömavbrott på stadion mitt i matchen och Beyoncés GRYMMA half time performance gjorde det ändå värt att kolla. Kul att ha sett någon gång i livet hur som helst!
25 things I like about america.
- Att posten levererar paket direkt till dörren. Sverige, ta efter!
- Att bensinen kostar 7 kronor litern. Max. Och om den inte gör det blir det ramaskri.
- Det är sommar 7 månader om året här i Cali. Och med sommar menar jag inte tio grader och duggregn, utan trettio grader och blåblå himmel.
- Manikyr och pedikyr kostar ungefär en fjärdedel av priset hemma i Sverige.
- Att man går ut och äter minst tre-fyra gånger i veckan. Älskar det.
- Att jag får ha sovmorgon varendaste dag (okej, har väl inte så mycket med USA i sig att göra, men jag älskar det för mycket för att det inte ska ha en plats på den här listan.)
- Att man får svänga höger trots att det är rött ljus. Bästa idén sen hjulet.
- Att så många människor från så många olika nationaliteter alla bor i samma land.
- Skittles, Reese's Peanut Butter Cups, Hershey's Cookies 'n' Cream Milk Chocolate, Mini Rolo's och superbillig Ben&Jerry's.
- Att det är bergigt och kulligt överallt (här i Cali i alla fall.) Inte platt och fyllt med taniga barrträd.
- All fejkad hi-how-are-you-honey-trevlighet som faktiskt kan vara ganska mysig ibland. Trots att den är just fejk.
- Att man kan köra ganska mycket för fort lite var som helst och ingen lyfter på ögonbrynen. Inte behöver man stanna vid stoppskyltar heller, det gör inte ens polisen.
- Att man behöver inte känna sig pinsam för att man betalar en kaffe för $1.50 med kort.
- Att man kan få en kaffe för $1.50.
- Att man kan åka till stranden i november (ja, pratar för Cali även här då.)
- Att man kan sätta in kontanter i bankomaterna (Sverige, ta efter även här!)
- Victoria's Secret, Target, Abercrombie&Fitch, Nordstroms, Bloomingdale's, Starbucks, Sephora osv. osv. osv.
- Att det finns så otroligt många olika klimat i samma land. Skillnaden mellan Florida och Montana liksom.
- Att det alltid är gratis att gå på offentliga toaletter, och att de dessutom finns överallt.
- Alltid gratis refill på dryck på restauranger.
- Att det finns färska bär i kylskåpet året runt.
- Alla gigantiska outlets där man faktiskt kan hitta annat än illasittande jeans från 2006 (pik, Barkarby)
- Att biblioteken har alla säsonger av ungefär alla tv-serier man kan tänka sig.
- Att det finns cirka niohundra kanaler på TV:n.
- Känslan av att alltt kan hända, och att man faktiskt kan göra precis vad man vill.